Due diligence nulmeting geeft partijen IMVO-convenant voor de Hernieuwbare Energiesector focus in samenwerking

Hoe kunnen bedrijven die deelnemen aan het IMVO-convenant voor de Hernieuwbare Energiesector due diligence in de praktijk inrichten en versterken ten behoeve van mens en planeet? Door inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke puntenen door dit inzicht om te zetten in acties waar alle partijen hun voordeel mee kunnen doen.

Windmolens en woningen © AdobeStock

Aan de vooravond van het eerste jaar voerde het onafhankelijke secretariaat van het convenant een due diligence nulmeting uit. De opzet van het beoordelingsproces en de resultaten die het opleverde zijn te lezen in deze factsheet (Engels).

Gecommitteerd aan uitvoeren due diligence

Deelnemende wind en zonne-energie bedrijven hebben zich gecommitteerd aan het uitvoeren van op risico’s gebaseerde due diligence zoals voorgeschreven door de OESO Due Diligence Handreiking voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Hiervoor hebben de partijen een Due Diligence Beoordelingskader voor de Hernieuwbare Energiesector (Engels) ontwikkeld.

Verschillende uitdagingen wind en zonne-energie bedrijven

De nulmeting gebaseerd op dit beoordelingskader liet zien dat de zonne- en windenergiesectoren verschillende uitdagingen hebben. Deze aanzienlijke verschillen bemoeilijken het vergelijken van de twee sectoren. Dit vraagt van de partijen dat ze bij het geven van due diligence ondersteuning een andere benadering kiezen afhankelijk van de sector. Met het inzicht dat elk bedrijf heeft gekregen in de nog bestaande hiaten én in de eigen kracht waren ze in staat om actieplannen voor het tweede jaar van het convenant te ontwikkelen. Dit geeft hen een gerichte focus op de gebieden waarvoor ze aan andere bedrijven binnen het convenant kennis kunnen vragen of juist kunnen delen.

Op deze manier geeft hun deelname aan het convenant bedrijven in de hernieuwbare energiesector belangrijke ondersteuning door het van elkaar te leren en zo samen vooruitgang te boeken in het ontwikkelen van een gedeelde standaard van maatschappelijk verantwoord ondernemen.