Consultatieronde Tamil Nadu versterkt onderling vertrouwen

In september 2024 vond een tweedaagse, hybride bijeenkomst plaats in Tamil Nadu (Zuid-India) met het Initiatief TruStone en sleutelfiguren uit de regionale natuursteensector. Ze bespraken hoe het onderling vertrouwen te vergroten en de noodzaak van sociale dialoog.

Dr. Bhuvaneshwari Nanjappan, voorzitter Tamil Nadu Congress Thozhilalar Union Dr. Bhuvaneshwari Nanjappan, voorzitter Tamil Nadu Congress Thozhilalar Union

Op de bijeenkomst spraken TruStone-importeurs en hun leveranciers met lokale overheden, consultants en onderzoekers, lokale vakbondsafgevaardigden en sectorfederaties. Ze bespraken hoe het vertrouwen te vergroten tussen exporteurs en vakbonden en de noodzaak om steeds de dialoog aan te gaan. Dit kan een effectieve manier zijn om risico’s zoals lage lonen, onveilige arbeidsomstandigheden en kinderarbeid in de sector aan te pakken.

De bijeenkomst past in een consultatieronde om informatiebrochures en trainingen samen te stellen en gaf de mogelijkheid aan diverse stakeholders om hiervoor suggesties te doen. Werknemers in groeves en fabrieken weten namelijk onvoldoende waar ze aanspraak op kunnen maken, kennen hun weg niet naar klachtenmechanismen of hebben er geen toegang toe. Het is ook belangrijk voor de werknemers en lokale werkgevers om goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in de MVO-wetgeving in Europa en bijgevolg het Initiatief TruStone.

Lees meer over dit project en andere projecten van het Initiatief TruStone.

Consultatieronde Tamil Nadu
Bijeenkomst in Tamil Nadu