Klachten- en Geschillencommissie Hernieuwbare Energie
Het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) Convenant voor de Hernieuwbare Energiesector (hierna: het Convenant) heeft een Klachten- en Geschillencommissie Hernieuwbare Energie (RECDC, Renewable Energy Complaints and Disputes Committee) opgericht.
Het RECDC is een onafhankelijke commissie die het mandaat heeft om geschillen op te lossen en klachten van derden te behandelen. De klachten en geschillen moeten gaan over de acties - of het gebrek daaraan - van een convenantsbedrijf die (mogelijk) hebben geleid tot negatieve gevolgen voor mensenrechten, biodiversiteit of het milieu. Het is een bindend escalatieproces (arbitrage) dat helpt bij het oplossen van geschillen en klachten als de indiener en een convenantsbedrijf er niet uitkomen via buitengerechtelijke geschillenbeslechting.
Klachten:
Klachten zijn kwesties tussen personen of gemeenschappen en een bedrijf dat het convenant heeft ondertekend. Het gaat hierbij om letsel, verlies of (milieu)schade, veroorzaakt door het schenden van het convenant door het bedrijf.
Wie kan een klacht indienen?
Klachten kunnen worden ingediend door belanghebbenden: slachtoffers zelf of hun gemachtigde vertegenwoordigers. De partijen van het convenant verwachten dat de belanghebbende eerst te goeder trouw probeert de kwestie bilateraal op te lossen.
Wat verstaan we onder letsel, verlies of (milieu)schade?
Hieronder valt alles wat een negatief effect heeft op mens, biodiversiteit of het milieu. Het kan gaan om oneerlijke of onveilige arbeidsomstandigheden, gevolgen voor de mensenrechten van gemeenschappen of consumenten, of vervuiling en aantasting van het milieu.
De partijen van het IMVO convenant moedigen belanghebbenden aan om hun stem te laten horen over schade die wordt veroorzaakt door ondertekenaars van het convenant, of het nu gaat om schade aan werknemers, gemeenschappen of het milieu.
Geschillen:
Geschillen zijn kwesties tussen bedrijven en het Onafhankelijk Secretariaat van het convenant, vanwege het mandaat van het Onafhankelijk Secretariaat om de due diligence prestaties van convenantsbedrijven te monitoren.
Wie kan een geschil indienen?
Een bedrijf dat het convenant heeft ondertekend of het Onafhankelijk Secretariaat.
Hoe dient u een klacht of geschil in?
U kunt contact opnemen met REAsecretariat@ser.nl of bellen naar (0031) 620904276. Het Secretariaat en RECDC behandelen alle klachten met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid.
Neem voor het indienen van een geschil rechtstreeks contact op met het Secretariaat voor meer informatie.
Vermeld voor het indienen van een klacht de volgende informatie:
- Naam van het desbetreffende bedrijf;
- De naam van de belanghebbende (en indien de belanghebbende een rechtspersoon is: een kopie van de statuten);
- Indien ingediend door een gemachtigd vertegenwoordiger, bewijs van verleende machtiging en indien mogelijk, de contactgegevens van de belanghebbende;
- Land en woonplaats van de belanghebbende;
- Beschrijving en onderbouwing van de klacht;
- De locatie van de vermeende schending;
Als u anoniem wilt blijven, vermeld dit dan in uw klacht.
Heeft u hulp nodig tijdens het proces?
Voor onafhankelijk advies kun u terecht bij een van de maatschappelijke organisaties van het convenant.
Als u een advocaat nodig heeft, kunt u deze gids raadplegen: Business & Human Rights Resource Centre's Lawyer Directory.
Voor informatie over wereldwijde en nationale vakbonden, bezoek deze links:
- Internationaal Verbond van Vakverenigingen
- IndustriALL
- Internationale Bond van Bouw- en Houtarbeiders
- Internationale Transportarbeidersfederatie
Wat gebeurt er nadat u een klacht of geschil heeft ingediend?
Het RECDC neemt een beslissing over de klacht of het geschil op basis van het convenant, de UN Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP’s), de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen en de normen van redelijkheid en billijkheid.
Als het RECDC oordeelt dat de klacht of het geschil gegrond is, zal het RECDC een of meer van de volgende maatregelen nemen:
a. Bindende aanbevelingen voor verbetering;
b. Een plicht tot herstel in overeenstemming met de UNGP's en OESO-richtlijnen.
Als u meer wilt weten over hoe het RECDC werkt, kunt u de procedure onderaan deze pagina downloaden.
Wat wordt er van bedrijven verwacht?
Wanneer bedrijven een negatieve impact hebben veroorzaakt of daaraan hebben bijgedragen (zoals verwondingen, ongelukken, schending van rechten, enzovoort), wordt van hen verwacht dat zij de schade herstellen of genoegdoening organiseren, of hieraan bijdragen. In dit opzicht wordt van alle bedrijven verwacht dat ze beschikken over klachtenmechanismen (op operationeel niveau) die klachten van derden mogelijk maken (en niet beperkt zijn tot bijvoorbeeld hun werknemers). In principe moeten dergelijke mechanismen eerst worden gebruikt, voordat een klacht wordt ingediend bij het RECDC. Uitzonderingen hierop zijn: i) wanneer dit onredelijk zou zijn in de omstandigheden van een specifieke klacht, ii) het bedrijf niet reageert na het indienen van een klacht, of iii) het oplossingsproces onnodig lang duurt. Het Onafhankelijke Secretariaat van het convenant kan ook haar diensten aanbieden om klachten door middel van dialoog op te lossen.
De klachtenmechanismen van bedrijven zijn de belangrijkste ingang voor belanghebbenden (zoals werknemers of omwonenden van fabrieken) of hun vertegenwoordigers om hun zorgen kenbaar te maken. Deze mechanismen voorzien bedrijven ook van informatie over hun due diligence-proces op het gebied van mensenrechten, biodiversiteit en milieu.
Wat is het verschil tussen de Klachten- en Geschillencommissie Hernieuwbare Energie en bedrijfsklachtenmechanismen en het Nationaal Contactpunt OESO Richtlijnen?
In vergelijking met een klachtenprocedure binnen een bedrijf en NCP's, is de RECDC een arbitragemechanisme. Dit houdt in dat de indiener informatie ter ondersteuning van zijn klacht moet verstrekken aan het RECDC, hoewel het RECDC het bedrijf kan bevelen om dergelijke informatie te verstrekken na een gemotiveerd verzoek van de indiener. Het RECDC kan ook maatregelen nemen om indieners of getuigen te beschermen tegen vergelding en kan de vertrouwelijkheid of anonimiteit bewaren als het dat nodig acht. De uitspraak van het RECDC is bindend voor partijen die betrokken zijn bij het geschil of de klacht. De arbitrageprocedure van het RECDC houdt geen bemiddeling in, maar het RECDC kan naar eigen goeddunken de deelnemers adviseren om tijdens de klachtenprocedure bemiddeling in te schakelen.
Door het convenant te ondertekenen, heeft elk bedrijf zich ertoe verbonden een systeem voor vroegtijdige waarschuwing en een klachtenmechanisme op te zetten. Ondernemingen hebben ook toegezegd hun klachtenmechanisme open te stellen voor derden die klachten of informatie hebben over vermeende schendingen van de OESO-richtlijnen en de UNGP's die verband houden met de activiteiten of zakelijke relaties van de ondernemingen.
Daarnaast heeft elk bedrijf ermee ingestemd te goeder trouw deel te nemen aan een NCP-bemiddelingsproces als een klacht tegen het bedrijf ontvankelijk wordt geacht door een NCP en zal het bedrijf zich houden aan de aanbevelingen die de NCP in een specifiek geval doet.
Wie zijn de leden van de Klachten- en Geschillencommissie Hernieuwbare Energie?
De RECDC bestaat uit de volgende leden die benoemd zijn voor 3 jaar.
Vaste leden:
1. Martijn Scheltema (voorzitter)
2. Liesbeth Enneking
3. Manon Wolfkamp
Plaatsvervangende leden:
1. Victoria Marquez Mees
2. Paul van der Heijden
Zijn er andere manieren om zorgen te uiten?
Als u liever een andere weg gebruikt, kun u deze alternatieve mechanismen gebruiken:
Op de Nederlandse markten
- Relevante rechtbanken, waaronder de arbeidsrechtbank
- Nationaal contactpunt voor verantwoord ondernemen van de OESO
- Nederlandse Arbeidsinspectie
- Landelijk Meldpunt Discriminatie
- Omgevingsdiensten
- Autoriteit Consument & Markt
- Autoriteit Persoonsgegevens
- Nationaal instituut voor de mensenrechten
- Ombudsman
In andere markten
- ILO-databank over agentschappen, instellingen en organisaties voor veiligheid en gezondheid op het werk
- Nationale contactpunten voor verantwoord ondernemen
- Nationale mensenrechteninstellingen
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens
- Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens
- Afrikaans Hof voor de rechten van mensen en volken
- VN-verdragsorganen
- Speciale procedures van de Mensenrechtenraad