TruStone-project om zandsteenwinning Rajasthan te verduurzamen werkt

De winning en verwerking van natuursteen brengt risico’s met zich mee. Om deze risico’s in kaart te brengen en aan te pakken, kan een collectieve aanpak heel effectief zijn. De partijen die samenwerken in het Initiatief TruStone, voeren daarom collectieve projecten uit. De stakeholderdialoog rond de winning van zandsteen in Rajasthan, India, is daar een voorbeeld van. In het Nederlands/Vlaamse Initiatief TruStone werken bedrijven, ngo’s, vakbonden en overheden samen aan een verantwoorde natuursteensector.

Een voorbeeld van de samenwerking binnen TruStone, is de collectieve aanpak van risico’s in de complexe keten van de verwerking van zandsteen tot kasseien. Onlangs brachten diverse TruStone-deelnemers een bezoek aan India in het kader van een multi-stakeholderdialoog tussen TruStone, leveranciers van zandsteen en maatschappelijke organisaties.

Mensenrechten

De deelnemers aan de dialoog spraken niet alleen met leveranciers die zandsteen machinaal verwerken, maar ook met mensen die werken in steengroeves, op verzamelplaatsen waar gekapte kasseien worden verpakt voor de export en met mensen die werken op (thuis)werkplaatsen waar zandsteen kasseien met de hand worden gekapt.

Een belangrijke rol was tijdens het bezoek weggelegd voor de Indiase ngo ARAVALI. Directeur Programma’s Varun Sharma: “Deze dialoog, die in 2021 is gestart, is fundamenteel in ons proces om samen met TruStone te werken aan betere arbeidsomstandigheden. Zo willen we bijvoorbeeld allemaal kinderarbeid en gedwongen arbeid terugdringen. Mensen die werken in steengroeves moeten dit niet alleen veilig kunnen doen, ook hun rechten moeten worden beschermd. Registratie en formele arbeidscontracten van groeve-arbeiders zijn daarvoor heel belangrijk en daar werken we aan.”

Speciale aandacht was er tijdens het bezoek aan Rajasthan voor vrouwen en kinderen. De deelnemers maakten kennis met een groep vrouwen die, gesteund door lokale ngo Manjari, een lening kunnen afsluiten om hun eigen steenbedrijfje te starten. Ook krijgen ze hierbij advies en ondersteuning. Een buurtcentrum lichtte toe hoe zij diverse activiteiten ontwikkelen op het gebied van veiligheid en educatie en proberen om een gebied vrij van kinderarbeid tot stand te brengen.

Meerwaarde gezamenlijke aanpak

Kristof T'Sjoen is Product & Marketing Director van Stone, één van de deelnemende bedrijven aan het bezoek aan Rajasthan: “Samen met onze leveranciers hebben wij de fabriek doorgelicht en heel concrete afspraken gemaakt over verbeteringen rond gezondheid, veiligheid en registratie van werknemers, taakomschrijvingen en verloning. Nu gaan we de focus leggen op risico’s dieper in de keten: cobbleyards en groeves. De problemen die daar voorkomen, zoals beschikbaarheid van sanitair, huisvesting en opvang van kinderen, zijn vaak complex. Tegelijkertijd is het als importeur lastig om daar invloed uit te oefenen. Om toch impact te kunnen maken, is samenwerking noodzakelijk. De dialoog vanuit TruStone heeft daar de afgelopen jaren al een belangrijke impuls aan gegeven. Er is bijvoorbeeld meer sanitair en schoon drinkwater beschikbaar gekomen en er wordt geïnvesteerd in scholing van kinderen. Dit bezoek maakt het mogelijk om de komende jaren nog meer impact te realiseren.”

Dialoog gaat door

De deelnemers aan de dialoog hebben tijdens het bezoek trainingen gevolgd, veldbezoeken afgelegd en veel gesprekken gevoerd waarbij ook concrete afspraken zijn gemaakt. Ze kijken positief terug op het werkbezoek als onderdeel van de dialoog die wordt voortgezet. “Importeurs en leveranciers hebben nu een gezamenlijk en beter beeld van de risico’s en oorzaken daarvan. We kunnen risico’s nu effectiever gaan aanpakken”, zegt Varun Sharma. Ook Kristof T'Sjoen ziet de meerwaarde van een bezoek ter plekke: “We hebben met eigen ogen gezien hoe inkoopprakijken van Europese importeurs negatief kunnen doorwerken in de hele keten. Het is belangrijk om altijd met leveranciers in overleg te gaan over bijvoorbeeld leveringstermijnen, om te voorkomen dat er onnodig druk op het begin van de keten komt te staan met alle gevolgen van dien. Deze reis helpt ons ook om onze klanten gevoeliger te maken voor de risico’s in de keten en naar oplossingen te zoeken. Voor de lokale gemeenschap in Rajasthan zijn wij immers belangrijk om in hun levensonderhoud te voorzien.”