Rebecca Appelman, Groendus: “Het convenant biedt toegang tot een schat aan tools, templates, best practices en trainingen”
“Wij vinden het belangrijk om een voorbeeld te zijn voor andere organisaties en om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de duurzame totstandkoming van de producten waar we mee werken”, aldus Rebecca Appelman, SHEQ Manager bij Groendus.
Het Hernieuwbare Energie Convenant is een brede coalitie bestaande uit zonne- en windenergiebedrijven, brancheorganisaties, de Nederlandse overheid, kennisinstituten, ngo’s en vakbonden die werken aan het verduurzamen van de internationale productieketens voor zonne- en windenergie. Het doel van het convenant is om door samenwerking de toeleveringsketens in de branche inzichtelijk en transparant te maken.
Waarom zijn jullie aangesloten bij het Hernieuwbare Energie Convenant?
“Hernieuwbare energie, met name zonne-energie, is de basis van ons bedrijf. We hebben met name zonneparken op grote bedrijfsdaken. Dus het managen van zonne-energie en het ontwikkelen van nieuwe projecten is onze corebusiness. Wij vinden het belangrijk om óók te kijken naar de voetafdruk die wij achterlaten bij het ontwikkelen van duurzame energie. Onze missie is schone en betaalbare energie voor iedereen en dat is natuurlijk al een hele duurzame missie, maar dat geldt voor veel spelers in de sector. Wij vinden het ook belangrijk om een duurzame de totstandkoming van producten te realiseren.”
Waarom is het belangrijk om dat goede voorbeeld te geven?
“We hebben elkaar nodig. Het geluid van: ‘Het is allemaal moeilijk en het is allemaal lange termijn,’ moet niet de overhand krijgen. We kunnen het niet in één dag veranderen, maar we kunnen wel vandaag beginnen. Als je over 10 jaar niet nog steeds afhankelijk wil zijn van een land dat het grootste deel van de productie voor onze sector in handen heeft, moet je nú wat gaan doen.” Rebecca Appelman vertelt ons waarom het zo belangrijk is dat meer organisaties zich aansluiten. “Je moet het samen doen, want in je eentje kan je geen vuist maken. Het verzamelen van data, het doen van onderzoek, het zicht op de problematieken in bepaalde delen van de wereld krijgen, daar heb je elkaar gewoon voor nodig.”
Wanneer zijn jullie aangesloten bij het Hernieuwbare Energie Convenant?
Groendus was een van de eerste bedrijven die zich aansloot bij het convenant. “Een van onze directieleden was betrokken bij de opzet ervan. Die voorzag dat dit nodig is en vond dat wij daarbij moesten zijn. Dus wij zijn vanaf de ondertekening van het startinitiatief door de sector en Rob Jetten (de toenmalige minister voor klimaat en energie), aangesloten geweest.”
Wat betekent het om als bedrijf aangesloten te zijn bij het convenant?
“Je geeft je deelname zelf vorm. De werkzaamheden van de groep zijn onderverdeeld in werkgroepen en taken. Deelname is naar draagkracht en we denken na over waar we een nuttige bijdrage kunnen leveren.” De organisaties die zijn aangesloten bij het convenant vullen elkaar aan met hun expertise. “Er zitten bijvoorbeeld NGOs in het convenant die veel onderzoek hebben gedaan naar arbeidsomstandigheden in mijnen. Als het gaat om kennis daarover leveren, dan komt dat vanuit die NGOs en dan komen wij vooral kennis halen in plaats van brengen. Er zijn ook productiebedrijven die erg vooroplopen in de duurzame keuzes die ze maken, die hebben meer onderzoek gedaan en zijn ook verder op bepaalde onderwerpen, ook daar kunnen wij van leren. Wij zitten meer aan de projectontwikkelingskant, dus wij gaan bijvoorbeeld in gesprek met het Rijksvastgoedbedrijf of overheidsinstellingen. Daar hebben wij dan mogelijk weer invloed.”
“Het Convenant levert inzicht in de impact van de productieketen van de branche op mens en milieu. Je komt in contact met organisaties waar je anders veel lastiger mee in contact zou komen. Het convenant biedt toegang tot een schat aan tools, templates, best practices en trainingen. Het is een hele efficiënte manier om kennis te delen en op te halen. Er zijn bijvoorbeeld over een aantal onderwerpen een soort standaard policy geschreven. Het is heel makkelijk dat je daar toegang tot hebt en deze als leidraad kan gebruiken.”
Wat zou je willen zeggen tegen bedrijven die nog niet zijn aangesloten?
“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Het is een kwestie van lange adem en van krachten bundelen. We krijgen die berg wel in beweging, als we het samen doen. De partijen binnen het convenant zijn niet dogmatisch. We zijn niet met de vinger naar elkaar aan het wijzen. Nee, we denken samen na over technische, politieke en logistieke uitdagingen en hoe we elkaar daarin kunnen helpen.”