Arjan Pouw en Kristin Tallbo, Vattenfall:''Weten wat je risico's zijn is cruciaal''

Voor Vattenfall is samenwerking essentieel om de belangrijkste risico's in de duurzame energiesector aan te pakken. Om die reden blijft Vattenfall aandringen op uitbreiding van de overeenkomst. Arjan Pouw, Senior Advisor Corporate Sustainability, en Kristin Tallbo, Social Sustainability Specialist binnen de Business Area Wind (waartoe ook zonne-energie en batterijen behoren), hebben ambitieuze doelen gesteld voor de komende jaren.

Waarom is deze overeenkomst zo belangrijk voor Vattenfall en andere bedrijven?

Arjan Pouw (lid van de stuurgroep): "Geen enkel bedrijf kan de uitdagingen van vandaag alleen aangaan. We moeten samenwerken om de toeleveringsketen transparanter te maken en we moeten de zorgvuldigheidseisen waaraan alle bedrijven moeten voldoen standaardiseren. De aanpak met meerdere belanghebbenden helpt om wederzijds begrip op te bouwen. Overleg kan lastig zijn, maar we kunnen alles bespreken. Of het nu gaat om biodiversiteit of mensenrechten, onze belangen liggen uiteindelijk op één lijn."

Kristin Tallbo (lid van de werkgroepen): "Er is verschil als het gaat om middelen en kennis van bedrijven. Een kerngroep van grote bedrijven is actief in de meeste werkgroepen. De overeenkomst geeft kleinere bedrijven, die niet over dezelfde middelen beschikken, de kans om te leren van de grotere bedrijven. Het is dus ook een plek om van elkaar te leren."

Wat verwacht u van het collectieve Peru-project?

Tallbo: "Bij het overleg over collectieve actie kwamen we al snel tot de conclusie dat we iets met koper wilden doen. We besloten ons te richten op Peru, de tweede of derde grootste koperproducent ter wereld. Veel boeren in Peru schakelen over van landbouw naar kleinschalige koperwinning vanwege de stijging van de koperprijzen als gevolg van de energietransitie. Vaak zijn ze zonder vergunning of 'illegaal' en worden ze niet goed betaald.

Samen met de Alliance for Responsible Mining (ARM) hebben we een projectvoorstel ingediend bij het European Partnership for Responsible Minerals (EPRM). We hopen het project later dit jaar te lanceren. Ons doel is de mensenrechten en de milieu-impact van ambachtelijke en kleinschalige koperwinning in Peru te verbeteren. Het uiteindelijke doel is een duurzamere en rechtvaardigere toeleveringsketen voor koper te creëren door betrokkenheid van belanghebbenden en werkgroepen ter plaatse.

Het is bekend dat koper een van de belangrijkste grondstoffen is voor Vattenfall en de kans is groot dat we in de producten die we gebruiken om elektriciteit op te wekken koper uit Peru gebruiken. Het zou geweldig zijn om nog twee projecten te lanceren als onderdeel van onze vijfjarige overeenkomst, waarvan één project met nikkel uit Indonesië.

Het is belangrijk dat de bedrijven die deel uitmaken van de overeenkomst, aan tafel zitten bij deze collectieve projecten en ook lokaal actief zijn. Als er betrokkenheid van belanghebbenden is in Peru, moeten wij erbij zijn om de kennis binnen het bedrijf uit te breiden. In het bijzonder bijvoorbeeld als het gaat om het inschakelen van kwetsbare groepen. Hoe zorg je ervoor dat vrouwen betrokken worden? Hoe betrek je inheemse groepen? We moeten mensen ook bewust maken van het soort risico's die heel reëel zijn en waarom we daar samen aan moeten werken."

Wat zijn jullie prioriteiten voor het tweede jaar van de overeenkomst?

Pouw: "Het eerste jaar stond in het teken van veel energie, veel activiteit, veel inspanning. Dat momentum moeten we vasthouden, ook al groeit het aantal deelnemers nog steeds. In het tweede jaar gaat het om het behalen van resultaten, zoals de uitkomst van de eerste evaluatie, het effect van de stimuleringsmaatregelen op aanbestedingen en inkoop, de uitvoering van projecten die in de pijplijn zitten. We moeten ernaar streven de lessen uit de due diligence te delen. Niet alleen binnen ons eigen bedrijf, maar ook met andere bedrijven, organisaties en andere initiatieven in Europa of zelfs daarbuiten. Niet om anderen onze Nederlandse manier van werken met overeenkomsten op te leggen, maar om te laten zien wat een multistakeholder-aanpak kan bereiken. Samen kunnen we internationaal verantwoord ondernemen naar een hoger niveau tillen."