Robbert Wilmink en Sana Amari, Holland Solar lid Natec: "Als groothandel zijn we de schakel tussen waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat"
Het Hernieuwbare Energie Convenant is een brede coalitie bestaande uit zonne- en windenergiebedrijven, brancheorganisaties, de Nederlandse overheid, kennisinstituten, ngo’s en vakbonden die werken aan het verduurzamen van de internationale productieketens voor zonne- en windenergie. Het doel van het convenant is om door samenwerking de toeleveringsketens in de branche inzichtelijk en transparant te maken. We spraken met Robbert Wilmink (CSR/ESG coordinator) en Sana Amari (Marketeer Europe) van Natec, de eerste groothandel die zich aansloot bij het convenant.
Hoe is het convenant gelinkt aan jullie werkzaamheden?
“Als je het nieuws in de gaten houdt kom je aardig wat tegen over de productieketens en dat er een kans is dat dit niet altijd op een wenselijke manier gaat. Ons bestaansrecht draait op zonnepanelen dus dat is iets wat ons direct raakt,” vertelt Robbert (CSR/ESG coördinator bij Natec). “Als belangrijke schakel binnen de productieketen van zonne-energie streven wij ernaar ethisch verantwoord te werken. Dit begint bij het transparant maken van de toeleveringsketen.” Hij geeft aan dat het voor hun belangrijk is om te weten hoe die in elkaar zit. Een productieketen is heel breed en hoe verder je teruggaat naar de bron van de grondstoffen, hoe ondoorzichtiger de afkomst en de milieu- en sociale aspecten die daaraan gekoppeld zijn worden. “Als groothandel ben je de schakel tussen waar het vandaan komt en waar het naar toe gaat, als middelpunt in die keten is het belangrijk om dat zo overzichtelijk mogelijk te maken.”“Als je als partij in je eentje de keten inzichtelijk probeert te maken, dan is dat een hele opgave. We proberen door middel van het convenant samen met andere partijen onze stem en kracht te bundelen om zo beter de keten inzichtelijk te krijgen en erachter te komen wat echt speelt. Hiermee dragen we ook een boodschap uit naar onze leveranciers. Dit zijn waarden die wij hoog in het vaandel hebben staan en wij vinden dat zij zich daar ook aan moeten houden. Op die manier proberen we controle daarop te krijgen.” Bedrijven die bij groothandels zoals Natec inkopen vinden het ook steeds belangrijker worden om te weten waar dat wat ze kopen vandaan komt, mede door steeds strenger wordende wet- en regelgeving.
Hoe kun je lid worden van het Hernieuwbare Energie Convenant?
"Er was al een doel bij Natec om de keten inzichtelijk te maken, dus werd er besloten om via Holland Solar de samenwerking op te zoeken om te kijken hoe andere partijen dit aanpakken. We zijn ons gaan orienteren binnen de IMVO werkgroep van Holland Solar en daar kwamen we in contact met andere bedrijven die al verder waren op dit onderwerp of er ook net mee begonnen waren. Zo zijn we bij de SER terechtgekomen”, aldus Sana Amari. Na een aantal oriënterende gesprekken over waar Natec tegenaan liep en behoefte aan had is er besloten dat ze zouden aansluiten als het convenant er zou komen. Toen het zover was, waren zij de eerste groothandel die zich aansloot.Waarom is het zo belangrijk dat andere groothandels zich ook aansluiten?
“Als groothandel ben je de verbindende schakel tussen de leveranciers buiten Europa en de installateurs. Als al die directe schakels met de leverancier zich verenigen, dan wordt de stem en het belang van onze boodschap een stuk zwaarder. Als genoeg groothandels zeggen dat deze normen en waarden belangrijk voor hen zijn, dan wordt het vanzelf belangrijk voor de leveranciers om hun processen daarop aan te passen", vertelt Sana Amari.Wat levert het op om lid te zijn van het Hernieuwbare Energie Convenant?
De belangrijkste reden volgens Robbert Wilmink is het uitwisselen van kennis. “Het is voor veel bedrijven binnen de branche nieuw, maar eigenlijk ook binnen Europa, omdat die wetgeving vrij recent is dus het wordt nu pas langzaam geïmplementeerd. Het wordt ook steeds belangrijker voor kleinere bedrijven. Iedereen is nog zoekende naar hoe ze dit aan moeten pakken. Dus het voornaamste is kennis uitwisselen met degene die vooroplopen” Maar er worden vanuit het convenant ook allerlei handige tools ontwikkeld waar je als bedrijf mee aan de slag kan, bijvoorbeeld een ‘due dilligence maturity assessment,’ een manier om te kijken hoe ver je als bedrijf gevorderd bent met stappen zetten op het gebied van due dilligence. Daar komt dan een score uit en vervolgens krijg je één op één begeleiding vanuit de SER. “Dus je wordt geholpen door mensen die verstand van zaken hebben en wiens dagelijkse werk het is om zich bezig te houden met alle veranderingen in wet-en regelgeving, maar ook weten wat er gebeurt in de sector. Die komen je dan helpen om vervolgstappen te zetten om daarin te verbeteren, er rolt een concreet actieplan uit.“Er zijn ook een heleboel templates beschikbaar over hoe je op een goede manier je inkopen kan regelen, allerlei soorten policy templates die je vervolgens kan implementeren binnen je bedrijf, dus je hoeft niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden,” voegt Sana Amari nog toe. “En dan kijken zij ook waar alle overlappingen zijn tussen de bedrijven. Een bedrijf vult deze vragenlijst in en daarmee helpen zij met het identificeren van waar samenwerkingsverbanden kunnen worden opgestart.”